Nyílt levél

  Egy fontos témáról írom ezt a nyílt levelet mindenkinek és mindenkiért. Az elmúlt hetekben egy nagyon szomorú dolog történt velem. Biztos sokan hallottátok, biztos sokféle verzió kering a levegőben, ezért jobbnak láttam, ha elmesélem mi is történt az én nézőpontomból.

  Ajkán edzettem egyik szabad hétvégémen. Hosszú futamokat mentem, csináltam a dolgom, ahogy mindig is szoktam. Az utolsó etapom kb. 10 perce után beállt egy kissrác a pályára (65ccm, 10éves). Rajta és rajtam kívül volt még 4-5 másik motor a pályán. Nagy port kavartunk, ezért aztán jóval körültekintőbben folytattam tovább a körözést. Amikor közel kerültem hozzá, direkt lassítottam az ugrató előtt, mert egy beláthatatlan része volt a pályának. Nem akartam átugrani az asztalt, elkerülve ezzel a veszélyhelyzetet, pont annyira fogtam vissza a lendületet, hogy csak éppen ráugorjak a tetejére. Próbáltam nagyon elővigyázatos lenni. Sajnos ez a kisfiú az ugrató tetején elesett, amit én nem láthattam. Éppen állította fel a motorját, mikor észrevettem. Kiabáltam, gázfröccsöt adtam, de nem reagált. Próbáltam menteni a menthetőt, korrigálni a levegőben, de az ütközést sajnos képtelen voltam elkerülni. Annyira balszerencsésen jött ki a szituáció, hogy pont a motorjára landoltam, és én is földet fogtam. Felkeltem a földről, az első reakcióm azt volt, hogy a pályán lévő társaimnak jelezzem a veszélyt, nehogy még nagyobb legyen a baj, aztán hozzá siettem. Nem mertem hozzá nyúlni, mert nagy fájdalmai voltak. Mentőt kellett hívni, és mivel 18 éven aluli volt, a rendőrök is jöttek. Alaposan kivizsgáltak mindent és felvették a vallomásokat. A kissrácot aznap meg is műtötték, eltörött a combcsontja és a keze. Engem nagyon megviseltek a történek, hihetetlen rossz érzés ezen keresztülmenni, de vétkesnek nem érzem magam az ügyben. Ezt azért szeretném hangsúlyozni, mert azóta már azt is hallottam, hogy sokan gyilkosként tekintenek rám. Azért írtam meg ezt a levelet, hogy mindenki tanuljon ebből az esetből, és ne kelljen átmennie azon, amin most nekem. Sajnos nem tudom meg nem történté tenni, így csak a tanulságokat tudom levonni belőle. Az eset tanulsága a crossozó társaimnak: ha elestél a pályán, akkor először nézz körbe, és győződj meg róla, hogy nem állsz a sporttársaid útjába. Számomra pedig az, hogy nem fogok a jövőben együtt motorozni ilyen fiatal gyerekekkel. A motocross egy veszélyes sport, mindig benne van a levegőben a baleset lehetősége, ezzel mindenkinek tisztában kell lennie, aki motorra ül.

  Bízom benne, hogy a megsérült kissrác teljesen felépül, és hamarosan újra motorozni fog. A rosszindulatú megjegyzések ellenére én továbbra is keményen dolgozom azért, hogy dicsőséget szerezzek a hazámnak, és hogy az eredményeimmel tovább népszerűsítsem a motocrosst.

  Sporttársi üdvözlettel,

  Szvoboda Bence

  Szponzorok: