MXON: Együtt a világsztárokkal

  Minden krosszos számára az a legnagyobb megtiszteltetés, ha a hazáját képviselheti a motokrossz legnagyobb versenyén, a Nemzetek Krosszán. Nekem ez immáron másodszor adatott meg pályafutásom során.

  A Nemzetek Krossza, A VERSENY. Ezen legalább egyszer minden versenyző rajthoz szeretne állni, mert higgyétek el, már önmagában a részvétel is nagy szó. Itt nem számít, hogy honnan jössz, ha a motokrossz-család része vagy, akkor a közönség maximális tiszteletét élvezed.

  A 2009-es olaszországi versenyen indulhattam rajta életemben először. Felejthetetlen élmény volt, így örömmel mondtam igent a szakág felkérésére, hogy a 2013-as csapat tagja legyek. Pályafutásom legjobb szezonja volt ez az idei. Úgy érzem, sokat fejlődtem, és van keresni valóm a világsztárok között. Nagyon vártam, hogy kiporóbálhassam magam köztük.

  A csapattársaim Németh Kornél és Firtosvári Gábor voltak, mert ugye ezen a versenyen az országok 3 fős válogatottal állhatnak rajthoz. A két srácot szerintem nem kell bemutatnom, az ország legjobbjai. Kornél régi példaképem, a legeredményesebb magyar motoros, így vele mindig megtiszteltetés együtt menni, Firtosvári Kacsa pedig idén komoly ellenfelem volt a hazai bajnokságban, szóval ennél erősebb csapattal nem is utazhattunk volna el Németországba.

  Nagyon komoly szakmai stáb állt a csapat mögött: a motorok, a ruházat, a motorhome, a sajtó mind-mind nyugati színvonalú volt idén. Álmodni sem mertem arról, hogy egyszer Magyarországról elindulva ilyen komoly bázis lesz mögöttem és a srácok mögött. Óriási megtiszteltetés volt ez nekem, és bizonyára nekik is!

  A teutschenthali pálya adott otthont idén az eseménynek, amit jól ismertem, itt szereztem meg az első világbajnoki pontjaimat 2011-ben. A célunk az volt, hogy az A-döntőbe, vagyis a legjobb 20 nemzet közé kerüljünk. Korábban erre egyik magyar válogatott sem volt képes. Nagyon bizakodóak voltunk, ahogy a rajongóink is. Kivétel nélkül, mindenki buzdított minket.

  Kint valami fergeteges hangulat fogadott bennünket. Minden nap teltház volt, a közönség megőrült a versenyzőkért, főleg az olyan világsztárokért, mint Roczen, Tomac, Cairoli vagy Dungey. A motokrossz világ krémje ott volt ezen a hétvégén: egykori bajnokok, csapatvezetők, újságírok. Őrületes dolog volt részese lenni ennek a cirkusznak.

  A magyar csapatot az Open kategóriában képviseltem, egy 350-es KTM-mel, amit a kiutazás előtt jól feltuningolt a csapat. Hibátlan volt a gép, én is jó formában éreztem magam, szóval csak a gázt kellett húznom!

  Jól alakultak a dolgok. Kornél és én is hoztuk a továbbjutást jelentő tempót, úgyhogy mindenki bizakodott a sikeres szereplésben. Sajnos a kvalifikációs futamon megállt Kori motorja, így az eredménye nem számított bele a csapat összetett értékelésébe, ezért nem jutottunk be egyenes ágon az A-döntőbe. Pedig egész jól sikerült a magam részéről a dolog, 6. körül rajtoltam el, és végül a 15. helyen jöttem be. Szinte végig világbajnokokkal csatáztam. Ez óriási dopping volt a számomra!

  Egyetlen esélyünk maradt a továbbjutásra, a vasárnap reggeli reményfutam, a B-döntő. Innen már csak a futamgyőztes nemzet juthatott tovább, és elég erős ellenfelekkel kellett szembenéznünk. Itt volt Lettország, Kanada, Puerto Rico, Szlovénia. Egyáltalán nem volt sétagalopp.

  A technika ördöge nem tombolta ki magát rajtunk eléggé a szombati napon, a reményfutamban is meglátogatott minket. Kornélnak a váltókarja hajlott el, nekem a hátsó fékem nem működött egy darabig, egyszóval nem sikerült a továbbjutás. Kicsit letörtek voltunk, de beletörődtünk, hogy ez nem rajtunk múlott. Sajnos a technikai sportokban ez benne van. Ennek ellenére sokat tanultam, egy örök emlék marad. Remélem lesz lehetőségem még a magyar válogatottban motorozni, és megvalósítani azt, amit most elvett tőlünk a sors.

  Végeredmény:
  1. Belgium
  2. USA
  3. Olaszország
  4. Ausztrália
  5. Franciaország
  6. Nagy-Britannia
  7. Németország
  8. Oroszország
  9. Svájc
  10. Észtország
  ...
  28. Magyarország

  Szponzorok: