Cseh OB, 4. forduló: Az év versenye

  Több szempontból is emlékezetes lesz számomra ez a viadal. Az évben először tudtam dupla futamgyőzelmet szerezni a nemzetközi cseh mezőnyben, ráadásul a szuperdöntőben a legutolsó helyről értem be az ellenfeleket. Még akár a bajnoki cím is benne van ebben az évben!

  A cseh bajnokságban csak egy taktikával lehet érvényesülni: ha az elejétől a végéig tövig húzod a gázt. A francia Boris Maillard nagyon kiegyensúlyozottan teljesít, mindig dobogón volt. Ehhez képest én fontos pontokat veszítettem az első két fordulón, részben a sérülésem miatt, részben a technika miatt. Dalecinre azonban mindkét probléma elhárult, és ez az eredményekben is visszatükröződött.

  Mentálisan és fizikálisan is nehéz volt a cseh bajnokság 4. fordulója. Francia ellenfelem az előnye birtokában már nyugodtan spórolhat a futamokon, az én vállamat azonban nyomja a győzelmi kényszer. Máshogy egyszerűen képtelenség lesz ledolgozni a hátrányomat. Sajnos a spéci cseh pontozás értelmében a győzelem sem biztosíték a bajnoki címhez, mivel a pozíciók között csupán 1-1 pont a különbség. Szóval úgy kellett/kell mennem, ahogy a csövön kifért.

  Az edzéseken éreztem, hogy ez a verseny az enyém lesz. Jó tempót mentem, a motorom tökéletes állapotban volt, bőven a mezőny előtt voltam. Aztán az MX2-es kategória futamán a rajttól a célig vezettem. Ez megadta a nap alaphangulatát. Éreztem magamban az erőt és az elszántságot. A dalecini verseny újra bebizonyította számomra, hogy nincs az a gödör, amiből ne lehetne kimászni, ha igazán akarja az ember.

  Az összevont MX1-MX2-es futamon elkaszálták az első kerekem a rajtnál és elestem. Az utolsó helyről eredtem a mezőny után. Magam sem értem, hogy ebből a helyzetből hogyan voltam képes megelőzni az összes MX2-es versenyzőt, de az biztos, hogy végig 120%-on motoroztam. A cseh csapatom tulajdonosa odajött hozzám a verseny után, és azt mondta, ilyen motorozást még nem látott. Szerinte életem formáját hoztam. Nagyon jól estek ezek a szavak, hiszen mindannyian ezért űzzük ezt a sportot.

  Sorozatban a második összetett győzelmemmel már csak egy pontra vagyok a másodiktól, és 10 pontra a listavezető Maillard-tól, aki most megint mögöttem ért célba, tehát 2 pontocskát sikerült hozni rajta. Még három forduló, vagyis hat futam van hátra az idei évből. A bajnoki címhez szerencse is kelleni fog, mert ha nyerem is mind a hat futamot, és Maillard bejön a második helyekre, akkor csak hat pontot tudok faragni a hátrányomból. Jó volna, ha annyi év után most már Fortuna az én oldalamra állna!

  A következő verseny augusztus 18-án, Petrovicében lesz.

  MX2 összetett végeredmény

  1. Szvoboda Bence

  2. Maillard Boris

  3. Weschta Rudolf

  4. Sukup Marek

  5. Firtosvári Gábor
  
6. Kosmák David
  
7. Finěk Martin

  8. Brabec Jan

  9. Špičák Milan

  10. Čermák David

  Az MX2-es kategória állása 4 forduló után
  1. Maillard - 312 pont

  2. Sukup - 303

  3. Szvoboda - 302

  4. Spicak - 259
  5. Finek - 256

  Szponzorok: